Meest gebruikte beugels:

 

De behandeling

Een orthodontische behandeling is een behandeling waarbij de stand van de tanden en eventueel ook de stand van de onder- en bovenkaak wordt veranderd. Doel hiervan is een goed functionerend en mooi uitziend gebit te verkrijgen. Dit wordt gedaan door met beugels krachten op de tanden en kaken uit te oefenen. Hierdoor gaan de tanden verschuiven en bij kinderen die nog in de groei zitten kan desgewenst ook de groei van de kaken worden bijgestuurd. Wanneer bij volwassenen de stand van de kaken veranderd moet worden lukt dit niet meer met een beugel, maar zal dit met een operatie bij een kaakchirurg gedaan moeten worden.
Het opschuiven van tanden en kiezen kost tijd. Een beugelbehandeling is dan ook een langdurige aangelegenheid. Hoe meer de tanden opgeschoven moet worden hoe langer de behandeling zal duren. 
Beugels zijn er in vele soorten en maten, afhankelijk van het doel waarvoor ze gebruikt worden. Zo zijn er beugels die vast op de tanden zitten, maar er zijn ook beugels die de patiënt zelf in en uit kan doen (blokbeugel, buitenbeugel, elastiekjes). Wanneer deze niet voldoende uren gedragen worden, zal dit de behandeling aanmerkelijk vertragen. Een goede motivatie en medewerking van de patiënt is essentieel voor het slagen van een orthodontische behandeling.

Kennismaking

 

De tandarts verwijst patiënten naar ons. U krijgt dan van ons een oproep voor een eerste consult.

Tijdens het eerste consult bekijkt de orthodontist uw gebit en zal hij vragen naar uw wensen ten aanzien van de behandeling. Vooral dit laatste is erg belangrijk. Om een orthodontische behandeling tot een goed resultaat te leiden is een goede medewerking van de patiënt een absolute voorwaarde. Deze medewerking bestaat in de eerste plaats uit een goede verzorging van het gebit. Wanneer niet goed gepoetst wordt, heeft het geen zin om de tanden recht te gaan zetten omdat de kans op gaatjes en beschadiging van het gebit tijdens de beugelbehandeling dan alleen maar groter wordt. Liever een scheef gebit zonder gaatjes, dan een recht gebit met beschadigde tanden!

 

Op de tweede plaats is het dragen van de beugel essentieel om een goed resultaat te verkrijgen. Dit klinkt logisch, maar helaas blijkt nog vaak dat de instructies van de orthodontist over het aantal uren dat de beugel gedragen moet worden niet wordt opgevolgd. Naast de vaste (plaatjes of slotjes) beugel wordt er ook veel gebruik gemaakt van elastiekjes of een blokbeugel. Deze beugels kunnen de patiënten zelf in- en uitdoen. Wanneer deze beugels niet of te weinig gedragen worden zullen de tanden niet rechter gaan staan.

Als patiënt en orthodontist het er over eens zijn dat een beugelbehandeling gewenst is zijn vaak röntgenfoto's en afdrukken van het gebit nodig om een definitief behandelplan op te kunnen stellen. Meestal kunnen deze foto's en afdrukken meteen gemaakt worden. Wanneer u echter bedenktijd nodig heeft,of de vergoeding van de verzekering eerst wilt nakijken kan dit natuurlijk ook. 
Het kan zijn dat vastgesteld wordt dat een beugelbehandeling gewenst is, maar dat het nog te vroeg is om hier mee te beginnen. Dan zal een afspraak voor een vervolgconsult gemaakt worden over bijvoorbeeld een half jaar of over een jaar. 
 

.​