Retentie  

 spalkje

Retentieplaat

Dieptrekplaat

Spalkje

Werking: vaste retentie.

De vaste retentieapparatuur (ook spalkje genoemd) is een klein metalen draadje dat achter de voortanden van de bovenkaak en/of onderkaak vastgeplakt zit.  

 

Procedure vaste retentie

Zodra de tanden en kiezen goed staan, wordt een afdruk van de bovenkaak en de onderkaak gemaakt. Het tandtechnisch laboratorium gebruikt de afdrukken om de spalkjes te maken. Ongeveer een week later worden de spalkjes achter de voortanden geplakt en daarna wordt de vaste apparatuur verwijderd. Voor het plaatsen van de spalkjes worden de tanden eerst heel goed schoon gemaakt. De spalkjes zitten met lijm achter de voortanden vastgeplakt. De patiënt moet voorzichtig zijn met het eten van hard en kleverig voedsel omdat de spalkjes dan kapot kunnen gaan. De spalkjes moeten af en toe gecontroleerd worden door de tandarts of orthodontist. Het advies is om de spalk(jes) levenslang te laten zitten, mits deze goed worden onderhouden.

 

 

Retentieplaat

Werking: uitneembare retentie

De  uitneembare retentieapparatuur (ook plaat genoemd) bestaat uit 2 soorten: 

  • Retentieplaat

  • Dieptrekplaat

De retentieplaat is een kunstof beugel op het gehemelte, die met metalen draadjes aan de tanden van de bovenkaak vast zit.

De dieptrekplaat is een dun, doorzichtig plastic kapje dat precies op de tanden van de bovenkaak of de onderkaak past.


Procedure uitneembare retentie

Nadat de vaste beugel verwijderd is, wordt een afdruk van de bovenkaak gemaakt. Het tandtechnisch laboratorium gebruikt de afdruk om de plaat te maken. Ongeveer een week later wordt de plaat geplaatst en wordt instructie gegeven over het dragen van de beugel. In het begin kan het gebeuren dat de tanden een beetje pijn doen. Dit gaat meestal na enkele dagen over. Soms gaat eten of praten met de beugel in het begin moeilijk. De beugel moet toch steeds gedragen worden zodat de patiënt er aan gewend raakt. Na een paar dagen gaan de klachten vanzelf over. De plaat moet af en toe gecontroleerd worden. Het is belangrijk om de plaat bij iedere afspraak mee te nemen.